Det Tyrkiske Trossamfunnet i Drammen Og Omegn Rømersvei 4, 3016 Drammen     466 32 352    post@diyanetdrammen.com VIPPS-NUMMER:109425

18 MART ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİ ANMA PROGRAMI 2010

18 Mart Çanakkale Zaferleri anma törenleri kapsamında 21 Mart 2010’da DRAMMEN TURK INANC CEMIYETI tarafindan “18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma” programi düzenlendi. Oldukça yoğun ve titizlikle hazırlanmış anma programına vatandaşlarımız yoğun ilgi gösterdi. Programa, T.C. Oslo Buyukelciligi buyukelcisi Hayati GÜVEN, Stockholm Din Hizmetleri Müşaviri Prof. Dr. Adnan Bülent BALOĞLU, Oslo Askeri Atesesi Kurmay Albay Haldun ERMİN, Drammen, Oslo, Stavanger, Moss ve Trondheim’da faaliyet gosteren cesitli dernek ve cemiyetlerin  temsilcileri ve Dın gorevlileri   ile cok sayida vatandaslarimiz katildi.

18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma ve Deniz Zaferi anısına yapılan anma gününe saygı duruşu ve ardından istiklal marşının okunması ile başlandı. Anma Gününde istiklal marşının ardından K. Muhıttın Ozmen tarafindan Kur’an-ı Kerim okundu. Akabinde Stavanger Mevlana Camii Din gorevlisi Adem Cirik tarafindan butun sehitlerimiz icin dua yapildi.

Çanakkale Şehitlerini anma gününde açılış konuşmasını Drammen Mekez Camii Din gorevlisi Recep Onal yapti.  Onal konusmasinda “Çanakkale toplu vuran yüreklerin birbirine kenetlenmiş gönüllerin zaferidir. Zira Çanakkale silahla iman gücünün çarpışmasıdır. Bu çarpışmadan imanlı yürekler galip gelmiştir. Milletimiz Çanakkale zaferi ile dini, vatanı ve namusu söz konusu olduğunda nasıl bir destan yazacağını tüm cihana göstermiştir” dedi. Canakkale Zaferinin sadece işgalcilerin güç ve gururunu değil, milletimizin makûs talihini de yendigini dile getiren Onal, bu çetin mücadelede düşman güçlerinin dikkate almadıkları en onemli hususun,  sadece silahlar değil, onu kullanan insan ve iman gücüyle beslenen inanç oldunu, bu inanç ve iman sayesinde esaret zincirini boynuna takmamış, bağımsızlığı namus ve şeref addetmiş bir ulusun istiklal ve onurunu kurtardigina, Türk`ün ateşten gömlek giydiği bu var olma mücadelesinde Türk milletinin topuyla, tüfeğiyle, kanıyla bayraklaştırmak istediği bağımsızlığıni, karşısındaki muazzam güce rağmen, yılmadan ve fedakârca kazandigina dikkat cekti.

Selamlama konusmasini Drammen Turk Inanc Cemıyetı’nin dernek başkanı Orhan Al yaptı. Başkan AL, konuşmasında “Çanakkale Şehitlerini anma konusunda Drammen´de ilk defa bu duzeyde cocuklarimizin da aktif olarak katildigi bir anma günü düzenliyoruz. Canakkale programinin, özellikle cocuklarimiz tarafindan sunulmasi, bizleri hem heyecanlandirmakta hem de gururlandirmaktadir. Bu tür etkinliklere gelecekte daha çok önem vereceğiz. Varlığımız Çannakkale´de Türk halkı için şehit olan kahraman askerlerimize borçluyuz.” dedi. AL konusmasinda, Çanakkale ruhundan da bahsederek, “bu tarz  proğramlardan amacımız şanlı geçmişimizi, özellikle Norvec’de yaşayan Türk Müslüman toplumumuza genci ve yaşlımızla tüm vatandaşlarımıza anlatmak, Türkiye’nin hangi şartlarda bugunlere geldiğini bir kez daha gözler önüne sermek ve O ruhu yaşamak ve yasatmaktir. Bu etkinlikte emeği geçen basta organizasyon komitesine ve katkida bulunan herkese başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum´´ dedi.

Çanakkale Şehitlerini anma gününe konuşmacı olarak katılan Oslo Askeri Atesesi Kurmay Albay Haldun ERMİN, yaptığı sunum ile programa ayri bir renk  kattı. Çanakkale Savaşı yalnız bizim tarihimizin değil yakın dünya tarihinin en önemli savaşlarından biri olduguna dikkat ceken Ermin, konuşmasında Çanakkale Savaşının dunya tarihi acisindan önemi ve sonuclari üzerinde durdu.  Ermin konusmasinda, “bu vatan, yetişmiş aydın insana en fazla ihtiyaç duyduğu bir dönemde 250.000 genç milliyetperver aydınını sehit vermis, bunun sıkıntısını sonradan çekmiş olmasına rağmen dünyaya “Çanakkale’nin Geçilemeyeceğini” de ispat etmiştir. En önemlisi de Çanakkale ruhu Mustafa Kemal Ataturk ile Milli Mücadelenin başlangıcı olmuştur.” dedi.  Canakkale savasinin askeri, siyasi ve sosyal sonuclarini slayt esliginde akici bir dille anlatan Ermin, yapmis oldugu bu guzel sunumla vatandaslarimiz tarafindan buyuk bir begeni topladi.

Stockholm Din Hizmetleri Müşaviri Prof. Dr. Adnan Bülent BALOĞLU günün anlam ve önemini anlatan duygulu ve anlamli bir konuşma yaptı. Çanakkale Savaşlarinin yalnız Türk tarihi için değil, insanlık tarihi için de örnek bir savunma olduguna dikkat ceken Baloglu, bu savunmanın en güçlü silahınin da iman, inanc,  vatanseverlik ve hürriyet aşkı oldugunu ifade etti. Baloglu konusmasina soyle devam etti; “Canakkale Zaferi, dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı, olayların akışı üzerinde Türk ulusunun belirleyici bir rol oynadığı, Kurtuluş Savaşımızın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, Türk ulusunun kahramanlık ve fedakarlığının doruk noktasına ulaştığı bir azmin mücadelesidir. Bugün özgür olarak yaşadığımız Anadolu topraklarına çok kolay sahip olamadığımızın bilinmesi gerekir. Nitekim Çanakkale Zaferi, zor şartlar altında binlerce şehit verilerek kazanılmış mukaddes bir zafer olarak tarihteki yerini almıştır. Bu nedenle Çanakkale,Türk tarihinin belki de en önemli savaşıdır.”  Son olarak Baloglu, yaptığı konuşmasında Türk insanı için son derece önemli bir tarihi olay olan Çanakkale Savaşında şehit düşenlerin gurbet elde anılmasının çok anlamlı olduğunu belirterek organizasyona katkı veren herkese teşekkür etti.

Çanakkale Şehitlerini anma gününe Konuşmacı olarak katılan T.C. Oslo Buyukelciligi buyukelcisi Hayati GÜVEN,  günün anlam ve önemini anlatan renkli ve duygulu bir konuşma yaptı. Türk tarihinin en önemli savaşlarindan birinin Çanakkale olduguna dikkat ceken Guven, özgür olarak yaşadığımız Anadolu topraklarına çok kolay sahip olamadığımızın  ve Çanakkale Zaferinin,  zor şartlar altında binlerce şehit verilerek kazanılmış bir zafer olarak bilinilmesi gerektiginin ve bu bilincin bunun cocuklarimiza ve genclerimize kazandirilmasinin buyuk onem tasidigini vurguladi. Bu nedenle Türkiye’nin hangi şartlarda bugunlere geldiğinin bir kez daha gözler önüne sermenin ve Canakkale ruhunu yaşamak ve yasatmanin onemine de dikkat ceken Guven, Türk Ordusu’nun Çanakkale’de vermiş olduğu bu büyük mücadelenin, sadece dünya tarihi üzerinde yarattığı büyük etkiyle değil, Türk savaş sanatının uygulanış tarzı, başta Büyük Önder Atatürk olmak üzere, bu mücadelede ön plana çıkardığı kahramanlar ve askeri dehalar, Türk askerinin doğasında bulunan insani değerlerin savaş sahasında tezahürü bakımından da dünya savaş tarihinde örneği olmayan bir olay oldugunu ifade etti. Guven son olarak, bizlere bu büyük zaferin gururunu armağan eden, başta Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun silah arkadaşları olmak üzere; bu mücadeleye iştirak eden Türk ordusunun kahraman mensuplarını, onu bütün gücüyle destekleyen aziz Türk ulusunu ve vatanları uğruna hayatlarını feda eden bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla andigini ifade ederek konusmasina son verdi.

Protokol konuşmaların ardından yaklasik 55 kisiden olusan öğrencilerin hazırladığı programa geçildi. Programin ikinci bolumunde Drammen Merkez Camii Kuran Kursu öğrencileri sahneyi devraldi. Program sunuculugunun iki ogrenci tarafindan yapildigi anma gununde güne özgü slâyt gösterisi ve Çanakkale türküleri bir ogrenci grubu eşliğinde coşkulu bir şekilde söylendi.

Öğrenciler, okuduklari duygu yuklu siirler ve turkulerle izleyiciler tarafından büyük alkış topladı. Akabinde izleyicileri, Canakkale Zaferinin hatiralarinda bir gezintiye cikaran Ogrencilerimiz, Canakkale savasinda  zafere ulasilincaya dek yaşanmış hikayelerle ve bazen derin düşüncelere daldıran bazen de tüyleri diken diken yapan duygusal konuşmalariyla dinleyenleri derinden etkilediler.

Çanakkale Muharebesi esnasında yaşanmış olaylara da yer veren Ogrencilerimiz,  sunumlarinda naklettikleri Bas Komutan Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale’yi geçilmez yapan Türk Askeri’nden övgü ile bahsettiği şehitlerimizin kanlarıyla altın harflerle tarihe yazdırdığı şu sözleri dikkate değerdi: “..Muharebe esnasında saf saf dizilmiş Türk askeri düğüne gider gibi saf saf ölüme gidiyordu..Birinci saftakiler gidiyordu, biliyorlardaki ölüm muhakkak..Ardından ikinci saftakiler..Onlar da biliyorlardı ki ölüm muhakkak..Ama onlar düğüne gider gibi gidiyorlardı..Onlar da candı..Sonra diğerleri..” “İşte biz Çanakkale’de destan yazan bu ecdadın evlatlarıyız..”

Slayt gösterileri ve sunumlarla başlayan programın sonunda yaklasik 45 kucuk buyuk ogrenciden olusan Canakkale oratoryosu salondaki davetlileri duygulandırırken, öğrencilerimizin bu guzel sunumlari izleyiciler tarafindan ayakta alkışlandı.

Programa,  buyukelci Hayati Guven tarafindan programda gorev alan ogrencılere Drammen Turk Inanc Cemiyeti Yonetim Kurulu adina Emine Akteke tarafindan hazirlanan hehiyelerin takdim edilmesiyle son verildi. Program sonunda, misafirlere Drammen Turk Inanc Cemiyeti Hanimlar Kolu tarafından hazırlanan yemek ve tatlılar ikram edildi.